Trykk “Enter” for å komme videre

TYPER AF RADIOUDSENDELSER


Analog radio


Udtrykket udsendelse betyder transmission af lyd- eller videostof via radiofrekvensbølger. Med de seneste fremskridt inden for digital teknologi dækker radioudsendelser nu distribution af mange forskellige typer indhold. I dag kan man vælge at stille ind på flere radiostationer end nogensinde før.


Lad os starte med en gennemgang af disse typer.


Analog radio består af to hovedtyper: AM (amplitudemodulering) og FM (frekvensmodulering). Analoge radiostationer sender ofte kun til en sender, der i USA kaldes en AM station eller en FM station. Men det er meget muligt, at en station kan sende til begge sendere i nogenlunde samme område. Uanset hvad henviser AM eller FM hun til en bestemt sender og ikke til hele stationen. Sidstnævnte arrangement er ved at blive almindeligt over hele USA.
AM radio bruger langbølgebåndet i visse lande. Dette langbølgebånd har frekvenser, der er en hel del lavere end FM-båndet, og det har sendefunktioner, der er en anelse anderledes, så de er bedre til udsendelse over store afstande. Både AM og FM bruges til at sende lydsignaler til modtagere i boliger, biler og bærbare enheder.
Digital radio
Der eksisterer fire standarder for digitale radiosystemer på verdensplan: IBOC (In-Band On-Channel), DAB (Digital Audio Broadcasting), ISDB-TSB (Integrated Services Digital Broadcasting-Terrestrial Sound Broadcasting) og DRM (Digital Radio Mondiale). De er forskellige fra hinanden på flere måder.


• IBOC


Et firma ved navn iBiquity Digital Corporation med varemærket HD Radio udviklede IBOC og administrerer det fortsat. Det blev introduceret for almindelig brug i 2003 og ses nu hyppigt i USA. Over 2000 amerikanske AM og FM stationer bruger i dag IBOC’s digitale radiotjenester. Størstedelen af HD radiostationer i USA benytter FM-båndet, og de fleste af dem tilbyder nu en eller flere multicast tjenester. I dag udsender IBOC stationer to versioner af deres primære indhold: analog og digital. Så de leverer både til gammeldags og nye modtagere via en og samme broadcastkanal.


• DAB


DAB, som også kaldes Eureka 147 i USA og Digital Radio i Storbritannien, har flere fordele, der minder om IBOC. Men dets design er grundlæggende anderledes. I modsætning til IBOC kan DAB ikke dele kanal med en analog sender. Den skal altså bruge et nyt, dedikeret bånd. Hver enkelt DAB udsendelse kræver også meget mere af båndet, da det består af multiprogram tjenester (som regel 6 til 10, afhængigt af kvaliteten og den mængde data, der sendes). Dette gør den ubrugelig for en typisk, lokal radiostation. Den implementeres som regel i samarbejde mellem flere stationer eller via en tredjeparts RSS-læser, der fungerer som serviceoperatører for radiostationerne.
For nylig har man udviklet forbedrede versioner af DAB, der kaldes DAB+ og DAB-IP. Disse udviklinger øger rækkevidden af DAB signalet. I dag har næsten 40 lande verden over DAB tjenester i æteren (mest i Europa), og andre overvejer at bruge den eller en af dens varianter.
• ISDB-TSB
ISDB-TSB, som er specielt udviklet til Japan i 2003, er det digitale radiosystem, der bruges til tjenester med flere programmer. Det anvender i øjeblikket sendefrekvenser i VHF-båndet. En unik egenskab ved ISDB-TSB er, at de digitale radiokanaler er blandet med ISDB digitale tv-kanaler i lignende udsendelser.


• DRM


DRM er et system, der primært blev udviklet som en direkte erstatning for AM international broadcasting i kortbølgebåndet. DRM bruger en kanalplan, der ligner de analoge tjenester, og med visse begrænsninger og ændringer i den analoge tjeneste kan en DRM udsendelse dele kanal med en analog station, mens DRM er et enkelt lydkanal system, når det bruges med eksisterende kanaltildeling. DRM + er en forbedret version, introduceret i 2007 til VHF-båndet. Denne forbedring understøtter to kanaler og surround sound.
Sirius XM
Sirius XM er en kombination af to konkurrerende satellitradio tjenester, der ligner hin anden: XM Satellite Radio og Sirius Satellite Radio. XM og Sirius, som stadig køres adskilt på forbruger niveauet, er abonnement tjenester. De sender over 150 digitale lydkanaler, der er beregnet til modtagelse i biler eller af transportable eller stationære modtagere. De dækker hele USA’s fastland, meget af Canada og dele af Mexico.


Internet Radio


Mange radiostationer bruger nu online streaming lydtjenester til at levere simulerede udsendelser af deres signaler i æteren til lyttere på internettet. En radiostation kan også tilbyde yderligere online audiostreams, der kan genanvendes, flyttes til andre tidspunkter, eller som er fuldstændig forskellige fra deres tjenester i æteren. Fordi der ikke er mangel på båndbredde eller et krav om at licensere online tjenester, kan radiostationer tilbyde så mange tjenester, som de vil. I modsætning til udsendelser gennem æteren leveres internetdistribueret materiale til slutbrugere via tredjepartsudbydere af telekommunikation på nationalt eller internationalt niveau.
Hvis du gerne vil have yderligere oplysninger om de forskellige former for udsendelser, om vores 8 måneder lange praktiske, tekniske træningsprogram, og om hvordan du kan få dit første job i industrien på lidt under et år, står vores optagelsespersonale klar til at besvare alle dine spørgsmål.