Trykk “Enter” for å komme videre

Mentale nødhospitaler

Danmark er i disse dage ved at afvikle et af de sidste tegn på den kolde krig – ét af de 48 nødhospitaler, man i 1956 i hemmelighed lod opføre i Danmarks undergrund til brug i tilfælde af den ventede atomkrig. Hele efterkrigsgenerationen blev tilført angst via modermælken; ingen af de udenrigspolitiske begivenheder, der udspillede sig kunne unddrage sig elementer af den kolde krigs dikotomier.

Nu er det terroren – den fanatiske absolutists våben – der er på spil. Efterkrigstidens skurke var kommunistiske generaler med masseødelæggelsesvåben, og destruktionen af verden ville være total, hvad man kun kunne gardere sig imod ved at grave sig ned og blive dernede, indtil en ny verden var klar til at opstå.I 50′erne stoppede man derfor sine nødhospitaler med gynækologisker lejer, håndsæbe, tættekamme og gebisskåle.

Terror foregår glokalt, dvs. lokalt men med global virkning, og vi er derfor nødt til at skabe en slags mentale nødhospitaler, hele tiden være på vagt, være klar over, at dem, der rammes dør – og at resten slipper for nu. En ny slags angst er ved at sætte sig i os.