Trykk “Enter” for å komme videre

Hvem er bange for den store, stygge ulv?

Da det engelske band Arctic Monkeys fik en opringning fra en række pladeselskaber med spørgsmålet “Kan vi komme ind og se jeres næste koncert?”, var svaret “Selvfølgelig – I køber bare en billet”. Og det svar må musikindustrien vænne sig til. For ifølge avisen The Guardian har bands mindre og mindre behov for et pladeselskab – og i langt højere grad brug for en god manager. En rolle som pladeselskaberne aldrig har taget på sig – og af den årsag, nu er ved at miste sin relevans som værdiskabende branche.

Det undrer mig ikke. Pladeselskaberne har aldrig været ret meget mere end et (meget) fordyrende mellemled, og nu har vi teknologien til at springe mellemled af den slags over, så musikken bliver handlet direkte mellem musikere og forbrugere. Det er det fede ved netværkssamfundet.

Vi kommer nok til at se pladeselskaberne komme med en masse krumspring for at undgå udviklingen, men det er nok håbløst i længden. De skal, som artiklen nævner, omdanne sig til at være managere for bandene isf. blodsugere, der kun støtter de sikre sælgere. Men jeg er ret sikker på at de bliver overhalet indenom af andre, netop fordi de ikke har vist sig forandringsparate.